Lachen en spelen bij Time4You

‘Bij Time4You bieden we kinderen in de noodopvang een veilig plek waar ze kunnen leren, lachen en spelen. Hier krijgen vluchtelingkinderen positieve aandacht’ vertelt Geertje, die het afgelopen half jaar als vrijwilliger wekelijkse bijeenkomsten begeleidde. ‘Vaak vertellen we aan de hand van een thema, bijvoorbeeld de liefde of de lente, meer over de Nederlandse cultuur. Dat levert mooie gesprekken op. Daarna doen we een spel of een activiteit.

Ook geven we weerbaarheidststraining; daarmee werken we aan het zelfvertrouwen van de kinderen. We gaan op een open, speelse manier met elkaar in gesprek. We hebben ook een signalerende taak. Als ons iets opvalt bij een kind, dan geven we dat door aan onze collega’s van VluchtelingenWerk. Dat werkt goed. 

De eerste keer dat ik de noodopvang binnenstapte, was ik in shock. Ik zag meteen dat deze kinderen letterlijk en figuurlijk geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, om de persoon te zijn die ze zouden willen zijn. Ze hebben geen enkele autonomie en hun leven bestaat uit wachten en wachten … Het is een leven in stilstand. Ik heb zelf kinderen in die leeftijd en het raakt me enorm dat deze kinderen in zo’n realiteit moeten leven.

Met Time4You proberen we de leefwereld van deze kinderen te vergroten door hen een venster op de wereld te bieden. Hen te laten zien, dat er meer is dan de plek waar ze nu zijn. We zijn er echt voor het kind. Kinderen kunnen hier tot zichzelf komen, samen spelen en zich weer kind voelen. Ze worden gezien, dat gun je ieder kind’. 

 

Velden met een * zijn verplicht. VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy.