Header beeld

VluchtelingenWerk roept de staatssecretaris op:

  • Alles op alles te zetten om de fors gestegen wachttijden voorafgaand aan de asielprocedure aan te pakken
  • Dat vluchtelingen snel herenigd kunnen worden met hun gezin
  • Te zorgen dat asielzoekers kwalitatief goede opvang en de toegang tot cruciale voorzieningen zoals zorg hebben
  • Geen maatregelen te nemen die de IND nog meer belasten en vluchtelingen nog meer onzekerheid geven zoals het schrappen van het recht op een advocaat en inkorten verblijfsvergunning
  • Duidelijk te maken wat hij gaat doen om in de toekomst zulke lange wachttijden te voorkomen

Laat ook jouw stem horen!

Voer je gegevens in en laat zo weten dat je de lange wachttijden ook onmenselijk vindt. Samen roepen we de staatsecretaris op om snel maatregelen te nemen.

Wat doen we met jouw gegevens?

Nadat je je gegevens hebt ingevuld zullen we je maximaal 3 e-mails sturen over deze actie. Uiteraard kun je je hier ook voor afmelden. Als je hebt aangegeven interesse te hebben in actueel nieuws van VluchtelingenWerk, dan ontvang je maandelijks actuele ontwikkelingen en nieuws over vluchtelingen in Nederland.

Wij gebruiken je gegevens om je te informeren over ons werk en om steun te vragen voor onze acties. Je gegevens worden niet verstrekt aan derden. Je kunt je gegevens op ieder moment opvragen of laten wijzigen via onze donateursservice:
E-mail: donateurs@vluchtelingenwerk.nl
Telefoonnummer 020 346 72 07

Velden met een * zijn verplicht.

? VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Wachttijden asielprocedure onmenselijk
Het is van groot belang dat wie asiel aanvraagt snel duidelijkheid heeft over zijn toekomst en die van zijn of haar gezin.
Maar de wachttijd om een asielprocedure te starten is de afgelopen maanden fors gestegen. Wie nu asiel aanvraagt moet in plaats van zes dagen een jaar en vier maanden wachten voordat zijn of haar asielprocedure überhaupt in behandeling wordt genomen. Dit is ook belangrijk voor asielzoekers die geen recht hebben op een verblijfsvergunning.
En wanneer een vluchteling door deze procedure heen is en gezinshereniging wil aanvragen begint een volgende wachtrij. Dit leidt tot veel schrijnende zaken, want in veel gevallen moeten gezinnen zien te overleven in het land van herkomst waar vaak sprake is van een levensbedreigende situatie.

Gezinshereniging
Vluchtelingen moeten helaas vaak hun gezinsleden achterlaten, omdat de reis naar veiligheid te gevaarlijk is. Het is van groot belang dat zij hun geliefden ook zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen. Pas dan kan hun toekomst beginnen.

Wat doet VluchtelingenWerk eraan?
VluchtelingenWerk geeft al jaren signalen af over de zorgwekkende wachttijden bij verschillende procedures. Inmiddels zijn de wachttijden zo hoog opgelopen dat de maat nu echt vol is. VluchtelingenWerk vindt dit onacceptabel en roept de staatssecretaris op snel maatregelen te nemen om hieraan een einde te maken. Ook Tweede Kamerleden maken zich inmiddels grote zorgen en stellen kamervragen. Zo werd er in onder andere een motie in stemming gebracht die de staatssecretaris oproept orde op zaken te stellen.