Een paspoort voor pardonners

Veertien jaar geleden kregen tienduizend mensen te horen dat ze de rest van hun leven in Nederland mogen blijven. Veel van hen groeiden hier als kind op, studeren of werken nu en draaien volop mee in onze samenleving. Tienduizend mensen vóelen zich Nederlander maar mogen het nog altijd niet zijn. Zij krijgen geen Nederlands paspoort en dat geeft grote problemen met het vinden van werk, studeren en reizen. Ook hebben zij geen stemrecht bij de landelijke verkiezingen. Tienduizend mensen voelen zich al jaren tweederangsburgers.

Update 26-04-2021: Pardonners die minderjarig waren tijdens het generaal pardon krijgen alsnog een Nederlands paspoort. VluchtelingenWerk is blij voor deze 3.000 pardonnners – waaronder Yosef uit onze petitie – maar vinden het onverteerbaar dat er zo’n harde lijn wordt getrokken tussen minderjarigen en volwassenen. Volgens ons moet staatssecretaris Broekers-Knol de volledige wens van de Tweede Kamer uitvoeren en álle ruim 10.000 pardonners een Nederlands paspoort geven. Daarom gaat VluchtelingenWerk door met de petitie, zodat álle pardonners volledig deel uit mogen maken van de Nederlandse samenleving en dezelfde rechten krijgen als elke andere Nederlander.

Wie zijn de pardonners?
In 2007 kregen 27.000 mensen een 'generaal pardon': daarmee lag hun toekomst definitief in Nederland. Maar toen de 'pardonners' na vijf jaar een Nederlands paspoort wilden aanvragen, bleken de spelregels opeens te zijn veranderd. Pardonners moesten nu onder andere een geboorteakte laten zien, voor veel mensen een onhaalbare eis. Veertien jaar later heeft het ontbreken van het Nederlanderschap voor 10.000 pardonners nog altijd enorme emotionele en praktische gevolgen. 

Buitenspel gezet
Yosef Tekeste-Yemane kwam als tweejarige jongen met zijn ouders uit Ethiopië naar Nederland. Maar na 27 jaar in Nederland mag hij zich nog steeds geen Nederlander noemen. ‘Iedere keer word ik weer buitenspel gezet.’ Samen met Peter R. de Vries vertelt hij bij Op1 wat dit voor hem en zijn lotgenoten betekent. 

Hoop van korte duur
Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan dat pardonners eindelijk Nederlander mogen worden. Maar in plaats van gehoor te geven aan de wens van de Kamer, kondigde staatssecretaris Broekers-Knol een nieuw onderzoek aan. Een onbegrijpelijk en onnodig besluit, want door de jaren heen hebben al vele onderzoeken de revue gepasseerd.

Genoeg gewacht!
Het is tijd om na veertien jaar wachten een einde te maken aan de onzekerheid van pardonners. Wij roepen het kabinet op de wens van de Kamer niet naast zich neer te leggen, en roepen Tweede Kamerleden op deze mensen niet te laten vallen!

Tienduizend mensen hebben lang genoeg gewacht. Laat je stem horen voor pardonners en teken de petitie!