Header beeld

Teken nu de petitie en help mee

Laat jij ook je stem horen voor deze vluchtelingen?

Petitiebrief & Voorwaarden

Petitiebrief:

Beste staatssecretaris, beste parlementariër, 

Iedere keer als u de deur van uw huis achter u dicht doet, weet u dat u deze even later weer kan openen en thuis kan komen. Dat is een fijn gevoel.

Miljoenen vluchtelingen op de wereld kunnen hier alleen maar van dromen. Ook zij deden ooit de deur van hun huis achter zich dicht, maar dan zonder te weten of ze ooit terug konden keren. Velen van hen verblijven ondertussen al jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Voor 1,2 miljoen kwetsbare vluchtelingen biedt ook dit geen bescherming. Zij hebben in 2018 dringend een veilig thuis elders op de wereld nodig, becijferde UNHCR onlangs nog. Zij komen in aanmerking voor hervestiging zodat ze op een veilige manier een nieuw leven kunnen opbouwen elders in de wereld.

Binnenkort stemt u over een Europees hervestigingsplan, het European Resettlement Framework getiteld. Dit plan moet zorg dragen voor een brede Europese aanpak voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Dit Europese voorstel kan een krachtige impuls geven aan het aandeel van Europa in de wereldwijde vluchtelingenbescherming. Europa, maar ook specifiek Nederland, blijft al jarenlang achter met het bieden van de zo noodzakelijke hervestigingsplaatsen.

Zo is Nederland, op grond van de VN New York Declaration for Refugees and Migrants van 19 september 2016, gehouden aan het verhogen van het hervestigingsquotum. Ons marginale quotum van 500 uitgenodigde vluchtelingen per jaar verhogen naar 5000 zou een geweldige stap zijn. Dit hervestigingsplan is dan ook een stap in de richting om meer kwetsbare vluchtelingen een veilig thuis te kunnen bieden.

Ik vraag u dringend om samen met uw collega’s echt werk te maken van het European Resettlement Framework en zorg te dragen voor een goed gezamenlijk Europees hervestigingsplan. Hiermee kunt u een verschil maken in de levens van duizenden kwetsbare vluchtelingen.

Met vriendelijke groet,

Ps. VluchtelingenWerk Nederland neemt deel aan een Europese campagne waarin wij aandacht vragen voor meer hervestiging van vluchtelingen in Europa onder de noemer Together for Refugees; Home Safe Home. Dit doen wij samen met het International Rescue Committee en Ben & Jerry‘s. 

-----------------------------------------------

Voorwaarden
Alle gegevens die VluchtelingenWerk Nederland verkrijgt in het kader van deze actie worden opgenomen in een gegevensbestand met als doel de deelnemers op de hoogte houden deze actie en zullen vertrouwelijk en conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden behandeld. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden.

VluchtelingenWerk Nederland zal deelnemers die een telefoonnummer hebben ingevuld, eenmalig benaderen via dit nummer om meer uitleg te geven over VluchtelingenWerk en het leveren van een bijdrage aan het werk van VluchtelingenWerk te bespreken. Afmelden voor de e-mails over deze actie kan door te klikken op de afmeldlink die onderaan elke e-mail staat. De afmelding wordt direct verwerkt.

Velden met een * zijn verplicht.

? VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy
Teken de petitie
17467 van de 17500

Together for refugees, home safe home

Vind jij ook dat vluchtelingen een veilig thuis verdienen? Laat dan je stem horen en teken de petitie!

Waar teken ik voor?
De Europese Raad beslist binnenkort over een cruciaal wetsvoorstel, ook wel het European Resettlement Framework genoemd. Dit voorstel dwingt een Europese aanpak af voor kwetsbare vluchtelingen. In tegenstelling tot Canada en Australië, gelden hierover nog geen afspraken in Europa. Dankzij dit voorstel verplichten de Europese lidstaten zich straks aan een goed gezamenlijk hervestigingsplan. Dit is van levensbelang voor vluchtelingen die onder zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Jouw stem kan er aan bijdragen dat Europa dit wetsvoorstel aanneemt.

Om wie gaat het?
We voeren actie voor vluchtelingen die onder zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Mensen die gevlucht zijn, bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp wonen en daar nóg niet veilig zijn. Denk aan slachtoffers van marteling, alleenstaande moeders, minderjarigen of lhbt’ers (lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders). Zij komen in aanmerking voor een ‘uitnodiging’ van een Europees land, waar ze vervolgens bescherming krijgen.