Header beeld

Wij “feliciteren” de Tweede Kamer met de verjaardag van de EU-Turkijedeal

Met een speciale verjaardagskaart “feliciteren” wij de Tweede Kamer met het trieste 3-jarige jubileum van de EU-Turkijedeal. Daarbij roepen wij hen op snel tot een oplossing te komen. Teken onderstaande tekst, en wij zorgen dat ook jouw naam op de kaart komt!

Beste Kamerleden,

Ik deel de zorgen van VluchtelingenWerk Nederland over de schrijnende gevolgen van de EU-Turkijedeal. Daarom is onze oproep aan jullie:

  • Maak een einde aan de humanitaire ramp op de Griekse eilanden.
  • Stop met het uitbesteden van vluchtelingenbescherming aan onveilige landen.
  • Maak duidelijke afspraken over het verdelen van de verantwoordelijkheid in Europa.
  • Verbeter de situatie voor vluchtelingen in Turkije.

Laat ook jouw stem horen, teken de kaart! 

Vul onderstaande velden in en wij overhandigen, mede namens jou, een speciale verjaardagskaart aan de Tweede Kamer.

Wat doen we met jouw gegevens?

Nadat je je gegevens hebt ingevuld zullen we je maximaal 3 e-mails sturen over deze actie. Uiteraard kun je je hier ook voor afmelden.
Als je hebt aangegeven interesse te hebben in actueel nieuws van VluchtelingenWerk, dan ontvang je maandelijks actuele ontwikkelingen en nieuws over vluchtelingen in Nederland.

Wij gebruiken je gegevens om je te informeren over ons werk en om steun te vragen voor onze acties. Je gegevens worden niet verstrekt aan derden. Je kunt je gegevens op ieder moment opvragen of laten wijzigen via onze donateursservice:
E-mail: donateurs@vluchtelingenwerk.nl
Telefoonnummer 020 346 72 07

Velden met een * zijn verplicht.

? VluchtelingenWerk Nederland gaat zorgvuldig om met je privacy

Wat is de EU-Turkijedeal?

In 2016 presenteerde Europa de EU-Turkijedeal als oplossing voor de verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee. Basis van het plan was het terugsturen van alle vluchtelingen die vanuit Turkije aankwamen op de Griekse eilanden. Voor elke teruggestuurde vluchteling zou Europa bescherming bieden aan één Syrische vluchteling uit Turkije. In ruil kreeg Turkije enorme bedragen voor de opvang. 

Een diep triest jubileum
De deal bestaat in maart drie jaar en faalt aan alle kanten. Omdat het terugsturen van vluchtelingen zonder eerlijk proces werd verboden door Griekse rechters en omdat het gebrekkige Griekse asielsysteem de asielaanvragen niet aan kan, worden er amper vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Daardoor zitten er duizenden muurvast op de Griekse eilanden en nemen Europese lidstaten ook amper vluchtelingen op uit Turkije. Ondertussen blijven mensen verdrinken op de Middellandse Zee, vorig jaar vielen er tweeduizend doden. Het aantal slachtoffers tussen Turkije en Griekenland daalde, maar mensen zoeken gevaarlijkere routes. Zo steeg het aantal doden tussen Libië en Europa.

Wat doet VluchtelingenWerk?
VluchtelingenWerk doet constant onderzoek naar de uitwerking van de deal. Ook delen we onze kennis met vluchtelingen, vrijwilligers en partnerorganisaties op de Griekse eilanden. We melden onze bevindingen gevraagd en ongevraagd aan de Tweede Kamer. Met deze actie roepen wij de Nederlandse politiek opnieuw op om niet weg te kijken van het leed dat de EU-Turkijedeal veroorzaakt.

Page image